Telefon
WhatsApp
Batman’da başlayan mısır hasadından 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor

Bu yıl beklenenin üstünde olmasa da mısırdan iyi verim bekleyen çiftçiler; gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine yüksek oranda zamların yapıldığını, bunun kendilerini mağdur ettiğini ifade ediyor.

Batman merkeze Bağlı Kocalar köyünde yapılan mısır hasadına katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, bu yıl kent genelinde yaklaşık 72 bin dönüm mısır ekildiğini aktardı.

Batman’ın mısır ekiminde çok iyi seviyelerde olduğunu belirten Gün, yaklaşık 100 bin ton mısır rekoltesi beklediklerini söyledi.

“Çiftçilerimizden hassasiyet bekliyoruz”

Mısır hasadına başladıklarını anımsatan Gün, “Geçen sene 57 bin dekar alanda ortalama dekara bin 500 kilogram verim ile toplamda 77 bin ton mısır elde etmiştik. 2021 yılında ise Batman’da uydu kayıtlarımıza göre 72 bin dönüm mısır ekildiğini tahmin ediyoruz. Bu sene 90 ile 100 bin ton arasında daha iyi bir rekolte beklemekteyiz. Batman’da mısır ekimi iyi durumda ama mısır ekilen tarlalarımızın doğal kaynaklarımıza zarar vermemesi için çiftçilerimizden gerekli hassasiyeti bekliyoruz. Gübrenin uygun şekilde kullanılması, vahşi sulamaya gidilmemesi konularında çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene mısırın serbest piyasa değeri tonunun 2 bin 200 ile 2 bin 300 arasında satıldığı ifade edilmektedir.” şeklinde konuştu.

“Çiftçiler anız yangınlarına dikkat etmeli”

Konuşmasında anız yangınları konusunda da çiftçilere uyarılarda bulunan Gün, “Çiftçilerimize son olarak şunu söylemek isterim; Hasattan sonra arta kalan anızların yakılmaması konusuna dikkat etmelerini istiyoruz. Çünkü anız yangını hem insan sağlığını hem tarlalardaki hayvanları hem de işledikleri toprağa da çok büyük zarar vermektedir.” dedi.

“Masraflarımız iki katından fazla arttı”

Kuraklıktan dolayı isteği verimi alamadığını ifade eden çiftçi Selahattin Görük, “Bu sene bin 700 dönüm tarla üzerinde mısır ektim. Kuraklık nedeniyle verim tam istediğimiz gibi olmadı. Bazı tarlalarda dönümde bin 400 kilo mısır geldi. Verim geçen seneye göre daha azdır. Bu sene 2 bin ton verim beklerken yaklaşık bin 400 ton verim aldık. Bu şekilde bizi zor kurtarır. Bu sene mısıra verilen fiyat iyidir. Geçen sene mısırın tonunu bin 300 liraya sattık. Bu sene ise 2 bin 200’e satacağız. Masraflarımızda iki katından fazla arttı. Geçen sen iki bin liraya aldığım gübre bu sene 4 bin liraya aldım. Devletin gübre, mazot ve tohumdaki artışlara müdahale etmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Fiyat ve verimden memnunuz ama maliyet çok yüksek”

Hasadın iyi olduğunu fakat maliyetlerinin 4-5 kat arttığını söyleyen bir diğer çiftçi Osman Çam ise şunları söyledi:

“Bu sene 400 dönüm mısır ektim. Yeni yılın hasadına 3-4 gündür başladık. Hayırlısıyla verimden güzel umutlar bekliyoruz. Tarlamıza yaptığımız masraf ve bakıma göre dönümde bin 800 ile bin 900 kilogram bekliyoruz. Şu anda mısır fiyatları bizim için çok iyi, fiyattan memnunuz. Şu anda fiyattan çok bizim için en önemli şey verimin yüksek olmasıdır. Bu sene masraflarımız 4-5 kat artarak katlandı. Masraflarımız çoğaldığı için mısırın fiyatı ne kadar iyi olursa da gelirin çoğu masraflara gidecektir. Devletten isteğimiz çiftçiye gübre ve tohumda destek vermeleridir.”(İLKHA)

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

eczane

Reklam

Yazarlarımız

Bismil Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği